ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

κ. Α. Γεωργιάδη

Υπουργό Εργασίας & Κοιν. Υποθέσεων

κ. Ι. Βρούτση

ΘΕΜΑ: Άμεση ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης για την επιβίωση των συνεργείων αυτοκίνητων.

Η ΕΝΙΑΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ (ΕΟΒΕΑΜΜ), πανελλήνιος αντιπροσωπευτικός φορέας των Συνεργείων επισκευής και συντήρησης των αυτοκινήτων οχημάτων, μηχανημάτων, μοτοσυκλετών και μηχανών θαλάσσης, μέλος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) και του «Διεθνούς Συνδέσμου Επισκευαστών Αμαξωμάτων-AIRC», αριθμούσα:

56 Πρωτοβάθμια Σωματεία Μέλη

18.000 Ανεξάρτητα Συνεργεία Ειδικότητας

80.000 Εργαζόμενους Τεχνίτες Αυτοκινήτου

70% της Παροχής Υπηρεσιών μετά την πώληση,

85% Πανελλαδική εκπροσώπηση του κλάδου,

επισημαίνει τα εξής:

- Καταρχήν, είναι προφανές ότι βιώνουμε αντικειμενικά πρωτόγνωρες καταστάσεις, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Ειδικά για τη χώρα μας, όμως, είναι προφανές ότι, μετά από δέκα και πλέον χρόνια μνημονίων, κατά τη διάρκεια των οποίων δοκιμάστηκαν σοβαρά η κοινωνία και η οικονομία μας, το 2ο “lock down” έχει και θα έχει δυσμενέστατες συνέπειες στην ασθμαίνουσα μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στην οποία ανήκει και ο κλάδος της επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων οχημάτων.

- Ειδικά τα συνεργεία αυτοκινήτων παρέμειναν ανοιχτά για λόγους δημόσιου συμφέροντος, με αποτέλεσμα να συνεχίσουν να λειτουργούν με μηδενικό σχεδόν τζίρο, τόσο κατά τη διάρκεια του 1ου lock down, μετά την άρση του οποίου η αγορά ήταν τουλάχιστον υποτονική, όσο και κατά τη διάρκεια του 2ου lock down.

Ε.Ο.Β.Ε.Α.Μ.Μ. ΕΝΙΑΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ (ΑΡΙΘ. ΑΝΑΓΝ. 1024/1970) Καποδιστρίου 24 106 82 ΑΘΗΝΑ Τηλ.: 210 5138913 5142222 Fax: 210 5138913 www.eoveam.gr email :Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Αριθ. Πρωτ. 16893 Αθήνα 24/11/2020

- Τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής, δυστυχώς, δεν έχουν ενισχύσει επαρκώς την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και δη τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του κλάδου της επισκευής αυτοκινήτων, καθώς προσανατολίζονται κυρίως στη μετάθεση των οικονομικών υποχρεώσεων και όχι σε ριζικές λύσεις, που θα έδιναν πραγματική ανάσα στους ασθμαίνοντες επιτηδευματίες. Συσσωρευμένες οφειλές σε τράπεζες και Δημόσιο, τα υψηλά μισθώματα που, κατά κανόνα, βαρύνουν τους εκμεταλλευτές των συνεργείων, οι μισθοδοσίες, σε συνδυασμό με την κατάρρευση του τζίρου, συνθέτουν, κυριολεκτικά, μία ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της οικονομικής επιβίωσης των επαγγελματιών του κλάδου. Ήδη απροσδιόριστος αριθμός επαγγελματιών απειλείται με οριστικό λουκέτο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους αυτό-απασχολούμενους και τους εργαζόμενους.

- Στο δυσμενές αυτό πλαίσιο, υπάρχει άμεση ανάγκη λήψης γενναίων μέτρων, τόσο σε επίπεδο διευθέτησης του υφιστάμενων χρεών, όσο και σε επίπεδο χρηματοδότησης. Ειδικότερα:

● Aναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, πληρωμής ΦΠΑ, φόρου μισθωτών υπηρεσιών και των δόσεων ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του έτους 2021.

● Ρύθμιση σε δόσεις και διαγραφή τμήματος (τουλάχιστον 30%) των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία για χρέη που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας.

● Αναστολή πληρωμής των ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών των 120 δόσεων από 1/1/2020 έως 31/12/2020, με αντίστοιχη επέκταση του συνολικού χρόνου αποπληρωμής και επανέναρξη καταβολής των δόσεων από τον Ιούνιο του 2021.

● Αναστολή κάθε είδους εισπρακτικών και αναγκαστικών μέτρων από το ΚΕΑΟ τουλάχιστον μέχρι του Ιούνιο του 2021.

● Αναστολή πτωχευτικού Νόμου μέχρι 1/1/2022

● Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος.

● Πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στα πρότυπα προγραμμάτων του ΟΑΕΔ κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

● Νομοθέτηση της αναστολής των δανειακών υποχρεώσεων, ενήμερων και μη οφειλετών, προς τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του έτους 2021, καθώς και μετατροπή του διαστήματος σφράγισης των ακάλυπτων επιταγών σε 90 ημέρες χωρίς αναγγελία στην Τειρεσίας Α.Ε.

● Άμεση επαναφορά του αφορολόγητου ορίου.

● Παροχή διευκολύνσεων με χαμηλότοκα δάνεια για όσους επιθυμούν να επανεπενδύσουν στην επιχείρηση (ανακατασκευή, αγορά προϊόντων, μετεγκατάσταση κοκ).

● Διαγραφή δημοτικών τελών κατά τη διάρκεια των lock down και αναστολή πληρωμής ρυθμίσεων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δημοτικών τελών και μισθωμάτων.

● Αναστολή διαδικασιών διακοπής στις παροχές ρεύματος, υδροδότησης, φυσικού αερίου και τηλεπικοινωνιών λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή μη πληρωμής λογαριασμών.

● Αύξηση του ελάχιστου ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 - 5 στα 5.000 €, ανεξαρτήτως νομικής μορφής και αριθμού εργαζομένων.

● Μικροπιστώσεις για δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ με διαδικασίες “express”.

● Επίδομα ειδικού σκοπού σε αυτοαπασχολούμενους και σε επιτηδευματίες του κλάδου που απασχολούν μέχρι 20 εργαζομένους.

- Είναι βέβαιο ότι η πρωτοφανής υγειονομική κρίση, σε συνδυασμό με το ήδη συσσωρευμένο, εν μέσω πολυετών μνημονίων, ιδιωτικό χρέος και την πολύμηνη ύφεση που αντιμετωπίζουμε, αν δεν αντιμετωπιστεί σωρευτικά, με γενναία μέτρα ουσιαστικής ελάφρυνσης και χρηματοδότησης των επιτηδευματιών και της απασχόλησης, θα αποτελέσει την ταφόπλακα της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και εν γένει της πολύπαθης ελληνικής οικονομίας.

- Αναμένουμε από την Πολιτεία την άμεση λήψη όλων των μέτρων που απαιτούνται, ώστε όλοι μαζί να καταφέρουμε να ορθοποδήσουμε.

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Αθανάσιος Νικολόπουλος Παναγιώτης Μακρής